sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

Mongolian grilli

Siitä on vasta reilu neljäkymmentä vuotta, kun Adriano Vinciguerra avasi ovet uudelle suomalaiselle kansallisruualle, pizzalle. Kerrotaan, että Lappeenrannan kauppakadulle tehtiin asiaa Helsingin hienospiireistä asti. Nykyisin tuo karjalan kansallissankari asuu taas Italiassa, mutta hän on temppunsa tehnyt. Pizza lienee nykyisin suositumpi ateriavalinta kuin nakit ja muusi vuonna 1964.

Pitserioiden ohella Suomeen kotiutuivat amerikkalaismalliset pikaruokapaikat, kiinalaiset ravintolat, ja tietysti kebab-ravintolat.

Jos annatte minun arvata, millä keittiöllä saattaisi olla mahdollisuuksia nousta em. ruuantarjoajien rinnalle, vastaus tulee heti: Mongolialaisella grillillä.

Mongolialaisia grillejä lienee täällä USA:ssa paljonkin, mutta minusta näyttää, että niitä nousee täällä luoteessa erityisesti uusien ostoskeskusten yhteyteen aikamoisella vauhdilla. Epäilen, että ne ovat uusi villitys. Enkä ihmettele.

Niissä syödään hyvää ruokaa ja edullisesti. Annoksen saa kerätä ja maustaa itse ja linjan päässä oleva kokki paistaa sekoituksen, jossa on yleensä pastaa, runsaasti tuoreita juureksia ja vihanneksia ja jäisestä lihasta veistettyjä lastuja. Tuoreet raaka-aineet, performanssia muistuttava paistotapahtuma ja buffet-kulttuuri: Sitä on mongolialainen grilli, josta oheinen you-tube:

Tunnisteet:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu