Tippi
Se, että minä tai vieraamme ovat kummastelleet (aika lievä ilmaisu) amerikkalaista juomarahakulttuuria, ei näytä olevan suomalainen ilmiö. Sunnuntain sanomalehden matkailusivuilla nimittäin kummasteltiin eurooppalaisia turisteja, jotka eivät ymmärrä jättää tarjoilijoille (itsestään selvästi) kuuluvaa tippiä.
Asia on kuumennut jo sille asteelle, että jotkut ravintolat, mm. Ballardin kärjessä sijaitseva huippusuosittu ja kohtuullisen hinnakas Ray´s Boathouse-kalaravintola tulostaa laskuunsa tekstin, että tippiä pitää jättää, vähintään 15%, mielummin 20%.
Oikea tapa on laskea tippi verottomasta hinnasta eli siitä hinnasta, joka lukee menussa. Saimme vasta pari kuukautta sitten selville, että sitä ei lasketa laskun loppusummasta. Siihen on laskettu mukaan 10% vero ja eihän verosta nyt tippiä makseta.
Kätevin tapa saada selville tipin suuruus, on katsoa laskusta veron suuruus ja kertoa se kahdella. Aterioinnin taloussuunnittelu puolestaan sattuu kohdalleen, kun kertoo ruokalistaan merkityn hinnan 1.3:lla.
Poikkeus tippisääntöön ovat valtion virkamiehet. Esimerkiksi postinkantajalle ei saa antaa juomarahaa tai rahalahjaa. Se katsotaan lahjukseksi. Sen sijaan pieni, noin 25 dollarin paketti, esimerkiksi jouluna, on kohtuullinen.
Suomessa on kuullut joskus sanottavan, että meitä verotetaan siitä ilosta, että saamme tehdä töitä. Täällä se tuntuu ihan oikeasti olevan käytäntö.
Tunnisteet: Arkipäivä
0 kommenttia:
Lähetä kommentti
Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]
<< Etusivu