sunnuntai 2. joulukuuta 2007

Huonot hiilarit

Seattlen ympäristössä toimiva luomu-, lähi- ja terveysruokiin panostava market-ketju ilmoitti viime viikolla poistaneensa hyllyiltään kaikki korkeafruktoosisilla maissisiirapeilla (HFCS) makeutetut tuotteet. Valikoimista poistui paljon tärkkelysiirapeilla makeutettuja juomia, keksejä, hilloja ja jopa terveellisinä kokojyvätuotteina itseään mainostavia leipiä ja leipomotuotteita.

PCC:n toimenpide on johdonmukainen reaktio kanta-asiakkaidensa vaatimuksiin. Vaikka hieman kalliimmalla, he haluavat varmasti ostaa tuotteita, joiden ainakin uskovat olevan puhtaampia, ekologisesti kestävämmin tuotettuja ja tässä tapauksessa terveyttä ylläpitäviä.

Pitkän aikaa rasvojen haittoja painottaneen ravitsemustiedotuksen jälkeen pahan paikalle ovat täällä tulleet sokerit ja erityisesti entsyymein muunnellut maissisiirapit. Kun lähes jokaisessa ruokapakkauksessa jo nyt lukee, että ne ovat vähäkolesterolisia, täysjyväisiä, vähäsuolaisia, tai että niihin on lisätty omega-3:sia tai vitamiineja, on uutena myyntivalttina se, että niistä puuttuvat HFCS-makeuttajat. Amerikkalainen kuluttajatutkimus tietää kertoa, että vuoden ensimmäisen 8 kuukauden aikana markkinoille oli tullut 146 uutta tuotetta, joita myytiin HFCS-vapaina.

Sokerien ja erilaisten sokeriyhdisteiden merkityksestä täällä käydään kovaa väittelyä, joka jakaa asiantuntijat. Monet kuluttajat näyttävät kuitenkin uskovan väitteeseen, että vuosien 1970- ja 2007 aikana perinteisempien juurikas- ja ruokosokerien tilalle tulleet maissisiirapit ja sokerien kulutuksen kasvu ovat syyllisiä kasvaneisiin diabetes-lukuihin ja ylipainoisuuteen. Kansallinen maissinjalostajien yhdistys ei tätä ainakaan myönnä, sillä korkeasokeriset yhdisteet ovat USA:n sokeripolitiikasta johtuen hinnaltaan edullisempia ja teknisesti kätevämpiä makeudenantajia.

Joka tapauksessa, South Beach-, Monignac- ja muut alakarppaus-dieetit ovat täällä kovassa kurssissa.


Tunnisteet: ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu